Εσύ τι τύπος χορτοφάγου είσαι;

Εσύ τι τύπος χορτοφάγου είσαι;
Είτε είσαι χορτοφάγος, είτε όχι σίγουρα έχεις απολαύσει πολλά από τα χορτοφαγικά γεύματα της κουζίνας μας όπως είναι τα γεμιστά, τα φασολάκια, το μπριάμ, οι φακές, η ρεβυθάδα και πολλά πολλά ακόμα.
Ήξερες ότι?!
Υπάρχουν πολλά είδη χορτοφαγίας για να καλύψουν (σχεδόν!) όλες τις προτιμήσεις;
Πάμε να δούμε λοιπόν τα 6 πιο δημοφιλή είδη χορτοφαγίας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους:
- Vegan είναι ο χορτοφάγος που εξαιρεί όλα τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή του (κρέας, ψάρι, θαλασσινά, πουλερικά) συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών, των αυγών και (συνήθως) και του μελιού.
- Lacto-ovo Vegetarian είναι ο χορτοφάγος που δεν τρώει κρέας, ψάρι, θαλασσινά και πουλερικά αλλά καταναλώνει γαλακτοκομικά και αβγά.
- Lacto-vegetarian είναι ο ”Vegan” που καταναλώνει και γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο).
- Ovo-vegetarian είναι ο ‘’Vegan’’ που τρώει και αβγά.
- Pescatarian είναι ο ‘’Lacto-ovo Vegetarian’’ που τρώει επιπλέον ψάρι και θαλασσινά.
- Flexitarian, είναι ο κατά βάση χορτοφάγος ο οποίος συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα πουλερικά και τα ψάρια σε μικρότερη ποσότητα ή/ και σε μικρότερη συχνότητα.
Μπορεί μία χορτοφαγική διατροφή να καλύψει τις διατροφικές μου ανάγκες;
Η απάντηση είναι πως ναι!
Ένα καλά δομημένο χορτοφαγικό πλάνο διατροφής μπορεί να καλύψει τις διατροφικές σου ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εξατομίκευση αφού ο κάθε ένας από εμάς είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες και στόχους.
Εξαίρεση αποτελεί η ‘’Vegan’’ διατροφή, η οποία είναι και η πιο ‘’αφαιρετική’’, αφού φαίνεται ότι μπορεί να παρουσιάσει ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως είναι ο Σίδηρος και η Βιταμίνη Β12.
Συνολικά, μια διατροφή που αποτελείται κατά κύριο λόγο από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, είναι χαμηλή σε αλάτι, κορεσμένα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα συνίσταται ως μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.
Οι χορτοφαγικές δίαιτες συγκεκριμένα, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας και φαίνεται ότι προστατεύουν από μη μεταδοτικές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, ο καρκίνος κ.ά.
Κλείνοντας, όποια και αν τελικά είναι η επιλογή σου αυτό που έχει σημασία είναι τα γεύματά σου να είναι γευστικά, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου, αλλά και να σου παρέχουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
No Comments yet!